Over oa Tumblr & Baltimore en hoe er gesproken wordt over deze dingen (of zo)

by Alba

Ik ben geen expert op het gebied waar ik nu over ga schrijven. Ik ben zeker niet de stem die nu gehoord moet worden, maar dat verwacht ik om eerlijk te zeggen ook niet. (Ik ben nogal wit, en de stemmen van zwarte mensen zijn in dit debat zó veel belangrijker. #BlackLivesMatter, niet #AllLivesMatter.) Oh, en ik heb een Tumblr blog. Die vervelende site waarop hipsters “aesthetically pleasing” of “so kawaii!1!” plaatjes rebloggen, waarop je elk post tien keer moet checken op juistheid omdat de bron soms onjuist is. Ik realiseer me dat dat niet echt een goede intro voor dit stukje is, maar het is wel de waarheid. Mijn bronnen zijn dus misschien briljant en zoals ik al zei, ik ben zeker geen expert. Toch heb ik op Tumblr tussen de plaatjes van Dan & Phil en outdated memes meer geleerd over de Baltimore Riots, Walter Scott, Eric Garner en Ferguson dan waar dan ook.

Ik lees daar over de enorme hoeveelheid ongewapende zwarte mensen die worden vermoord door geweld van de politie. Een zwart persoon in Amerika heeft een 3x grotere kans om vermoord te worden door de politie dan een blank persoon. Ik lees daar de persoonlijke verhalen van zwarte tieners. Over hoe de politie ze achtervolgt als ze ‘s avonds naar huis lopen, hoe ze gestopt worden terwijl ze hun moeders naar huis rijden omdat hun auto ‘te mooi’ is en meer. De eerste keer dat ik op deze problemen met racisme en politie geweld werd gewezen was in augustus, toen Mike Brown vermoord werd in Ferguson. Sinsdien is het overal. Zo veel namen, van zo veel mensen die zonder reden te maken hebben met geweld van de politie. (Tuurlijk betekent dit niet dat het toen pas begon, dit is een structureel probleem.) Ik zag toen vele foto’s van de Ferguson protesten, wat nu veranderd is in foto’s van de Baltimore protesten. Ik zag foto’s van rellen. Wat misschien niet de beste manier is om hiermee om te gaan, maar wie kan het deze mensen echt kwalijk nemen als je ziet wat er gebeurt? (Martin Luther King Jr. zei misschien “Returning violence for violence multiplies violence” en “Hate cannot drive out hate”, maar ook “A riot is the language of the unheard”.) Ik zie posts over organisaties die eten uitdelen aan de kinderen die nu niet naar school kunnen. (Voor veel kinderen betekent niet naar school gaan een dag te weinig eten, omdat hun ouders de maaltijden die ze normaal op school krijgen niet kunnen vervangen.) Mensen die relschoppers tegen proberen te houden, want “geef ze geen reden om je iets aan te doen”. Mensen die verbaasd zijn over waarom zovelen het allemaal zo erg vinden dat er politieauto’s kapot worden gemaakt, maar dat het diezelfde mensen niets schijnt te boeien dat de ruggegraat van Freddie Gray voor 80% was doorbogen. (Mensenleven > bezit.)

En dan open ik Nederlandse nieuwssites, ik kijk het journaal om 20u, ik zie wat mijn vrienden liken op facebook, ik kijk ‘s avonds naar Pauw. En alles wat ik daar over Baltimore zie zijn mensen die zo blij zijn met een moeder die “eindelijk eens actie onderneemt” en reports over hoe blij de politie wel niet met haar is. Deze moeder haalde haar kind daar echt niet weg, omdat ze zo blij is met de politie. Deze moeder haalde haar kind daar echt niet weg zodat de Daily Mail haar kan gebruiken als parade paardje voor waarom de rellen zo slecht was. Zij haalde haar kind weg, omdat ze niet wilde dat hij de volgende Freddie Gray zou zijn. Omdat ze bang is voor de politie en niet haar enige zoon in een lijkzak weg wilt slepen. Alles wat ik hier over Baltimore zie zijn drie blanke mensen bij Pauw die vertellen dat dit allemaal door “black-on-black crime” komt en niets met racisme te maken heeft. Iemand die de vreselijk smakeloze opmerking “Als de moeder haar kind al met zo veel geweld wegsleept, dan snap je wel waar dat geweld vandaan komt” maakt. Omdat je een moeder die liever niet wilt dat haar kind wordt vermoord door de politie echt kan vergelijken met structureel onnodig geweld van de politie.

Maar echt hoor. Hoe kunnen deze mensen bij Pauw zeggen dat dit allemaal niets met racisme te maken heeft, als alle cijfers zo duidelijk een ander verhaal vertellen. Waarom zie ik van de Nederlandse kranten alleen maar sensatie stukken over een moeder die haar kind slaat en niet over de relatie tussen het structurele racisme en het politiegeweld. En nog een keer, waarom zitten er drie BLANKE mensen bij Pauw hierover te praten?!

Cijfers over police violence in Amerika:

http://mappingpoliceviolence.org/

http://www.motherjones.com/politics/2014/08/police-shootings-michael-brown-ferguson-black-men

Mijn Tumblr tags (die ik niet altijd even goed bijhoud..) over deze dingen:

Baltimore: http://lutraemare.tumblr.com/tagged/baltimore

Ferguson: http://lutraemare.tumblr.com/tagged/ferguson

Racism: http://lutraemare.tumblr.com/tagged/racism

Even een korte disclaimer over hoe ik geen expert ben op dit gebied en dit ook niet pretendeer te zijn en dat dit stukje totaal niet belangrijk is en niet de stem is waarnaar geluisterd moet worden. Ik wilde dit eigenlijk gewoon even kwijt, daarom is het ook zo haastig en onsamenhangend en slecht geschreven.


01:13 30/04/15

Advertisements